Autohaus Zittel K.G.

Een bezoekje aan een specialist

Wij kregen dit mooie verhaal binnen van John Pronker en wilden dit graag met jullie delen:

 

Vandaag de dag begint het moeilijk te worden ons rijdend erfgoed rijdende te houden en daar zijn 2 hoofdredenen voor aan te wijzen: a. Onderdelenvoorziening begint hier en daar te staken (zelfs bij Mercedes) b. Vakbekwaamheid van monteurs neemt af (Dankzij het computertijdperk)
 
Daarom grijp ik iedere kans in ieder geval aan om als er voor mijn typen weer onderdelen op de markt komen deze direct te kopen. Ook houd ik mijn oor te luister waar de beste vakadressen zijn. Voor ons merk zijn dat de dealers die door Daimler zijn uitverkoren tot Mercedes Benz Classic Partner.
Toen ik afgelopen juni op Picnic Merode was trof ik daar zo’n Classic Partner nl. Autohaus Zittel. Zij haddden o.a. een prachtige 220SE Coupe uit  1962 (W111) en een SL R107  uit 1981 bij zich. Ik sprak daar met Alexander Zittel en ik maakte met hem een afspraak om het bedrijf te komen bekijken.
Na de zomervakantieperiode was het zover en ik reed op een prachtige herfstdag binnendoor met mijn Ponton 219 van Nettetal naar Eschweiler waar de hoofdvestiging van het bedrijf zich bevindt direct aan de afrit Eschweiler van de Autosnelweg 4 van Aken naar Keulen. Een prachtig modern bedrijf met een hele grote schowroom, waar zowel de nieuwste typen als een prachtige collectie Oldtimers tentoongesteld is.
Ik sprak daar met Philipp Zittel die samen met zijn broer Alexander het bedrijf leiden. Vader is orspronkelijk in de 90er jaren begonnen door de bestaande MB dealer van Eschweiler over te nemen en korte tijd daarna kon hij ook de vestiging in Alsdorf kopen en beide bedrijven liggen dus op een steenworp afstand van Aken.
Het oldtimergebeuren begon snel na de overname. Vader had nl. een 300 SE uit de 60er jaren (W112) en knapte die in de vrije uren geheel op, waarbij hij tegelijkertijd de monteurs opleidde in het klassiekergebeuren. Er kwamen daarna nog meerdere een ponton een SL (waar heb ik dit meer gehoord) en zo ontstond er toen nog een onofficiele oldtimerafdeling. Deze status werd bereikt in 2017 toen Daimler hen als Classic Partner aanstelde. Hieraan gaat een hele boel vooraf. Monteurs kregen opleidingen, maar ook de apparatuur en de gereedschappen moeten worden aangeschaft om deze automobielen
goed te kunnen servicen. Trouwens ieder jaar net zo als bij de Michelingids wordt het bedrijf door Stuttgart bekeken en ieder jaar krijgen monteurs ook een vervolgopleiding.
Verder groeide het bedrijf ook. Naast de personenwagens  zijn er ook afdelingen voor Bedrijfsvoertuigen van Vans t/m de zwaarste Vrachtauto’s alsmede behoort de Marco Polo ook tot het assortiment.
Inmiddels is het virus van de oldtimers ook overgeslagen op de Juniordirectie en zijn zij in het bezit van een Heckflosse, /8 coupe en een toekomstige klassieker de W 124 cabrio.
Tevens heeft men een speciale verkoper in dienst die zelf ook een Pagode rijdt en dus het Oldtimerpubliek begrijpt en ook goed te woord kan staan.
De magazijnschef is lid van de W 201 Club en heeft ook in andere clubs een heel netwerk waar men nieuwe en gebruikte orginele MB delen kan verkrijgen.
Verder sponsert men ook de Oldtimerwereld. O.a. is de Eschweiler Classic Automobil Club kind aan huis en voor de R 129 Club geeft men eens in de twee jaren een opleidingsdag waarbij de eigenaren de knowhow van onderhoud en reparatie wordt bijgebracht.
Dit mooie bedrijf telt totaal 65 medewerkers die erg betrokken zijn bij de Mercedes Benz automobielen, dat blijkt o.a. wel uit de reacties van clienten op facebook 
Ook vroeg ik Philipp Zittel of zij nog verder gingen uitbreiden. Misschien nog een 3e bedrijf erbij antwoordde hij, want wij willen graag het overzicht houden en nu is het zo dat zowel mijn broer als ikzelf iedere dag bij iedere vestiging aanwezig ben. Ja toen dacht ik inderdaad aan ons vermaarde spreekwoord: „ Het oog van de Meester maakt het paard vet“ en dat is hier ook helemaal te bespeuren, dus als u in de buurt ben en u hebt toevallig ook nog een probleem (hetgeen haast onmogelijk is met een Mercedes) ga gerust naar binnen want hier geldt ook „ Das Beste oder Nichts.

This is Sliced Diazo Plone Theme