BMW Isetta

Een Isetta als ontsnappingsauto

De Berlijnse muur is was het symbool voor de koude oorlog. Deze muur van 45,1 kilometer lengte scheidde Oost- en West-Berlijn. Want Oost Duitsland stond onder gezag van de Sovjets en het Westen onder gezag van de geallieerden direct na de Oorlog. Berlijn werd ook opgedeeld in 4 sectoren. Maar Berlijn lag midden in de Sovjet sector. Vanaf 1945 werden er steeds meer barricaden opgericht zodat vrij reizen steeds moeilijker werd. Uiteraard waren er veel mensen die liever in het vrije westen woonden, dan in het door Sovjets gecontroleerde Oosten. Er waren dus vele vluchtelingen naar het Westen. Daarom besloten de Sovjets de muur te bouwen. In 1961 werd er een muur gebouwd om West-Berlijn heen. Dat hinderde niet dat vele mensen nog steeds wilden vluchten naar het westen. Er werden tunnels gegraven. Soms lukte het in de begintijd nog om via ramen over de muur te ontsnappen, maar het werd steeds moeilijker. Uiteraard werden er ook auto's aangepast om in te kunnen ontsnappen. Een mooi verhaal is dat van een BMW Isetta waarmee maar liefst 9 mensen wisten te ontsnappen.

Helaas zijn er natuurlijk ook veel slachtoffers gevallen die probeerden te ontsnappen. Studies hebben uitgewezen dat er tussen de 138 en iets meer dan 200 dodelijke slachtoffers zijn te betreuren die bij een directe ontsnapping om het leven gekomen zijn. 

2 november 1989 viel uiteindelijk de Berlijnse muur en konden Oost en West weer vrij reizen. Dit jaar dus 30 jaar geleden

https://www.youtube.com/watch?v=U-ATs0Dd4KE

This is Sliced Diazo Plone Theme