Extra Diesel Tax voor oude Diesels

Want die vervuilen dus moeten ze weg

 

 

Het volgende meldt de Rijksoverheid op hun website:

Eigenaren van een oudere dieselauto betalen vanaf 1 januari 2020 een toeslag van 15% op de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Oudere dieselauto’s stoten vervuilende fijnstof uit. De overheid wil daarom het bezit en het gebruik van vervuilende auto’s minder aantrekkelijk maken.  

Fijnstof, zoals roet, is slecht voor het klimaat en onze gezondheid. Veel fijnstof wordt uitgestoten in het verkeer, vooral door oudere dieselauto’s. De overheid maakt het met de fijnstoftoeslag financieel interessanter om een schonere auto te kopen.

Vervuilende dieselauto’s

De toeslag, die ook wel bekend staat als de ‘roettax’, geldt voor auto’s en bestelwagens die op diesel rijden. En die geen fabrieksroetfilter hebben en fijnstof uitstoten van meer dan 5 milligram per kilometer. Bent u eigenaar van zo’n voertuig? Dan moet u vanaf 1 januari 2020 15% meer motorrijtuigenbelasting betalen, de fijnstoftoeslag. Voor een gemiddelde auto die op diesel rijdt en tussen de 1350 en 1450 kilo weegt,  kost dat 225 euro per jaar.

Sommige dieselauto’s, zoals zware dieselbestelauto’s, hebben een fijnstofuitstoot in milligram per kilowattuur (kWh). Hiervoor komt er ook een norm. Heeft u een dieselauto die meer dan 10 milligram per kWh fijnstof uitstoot? Dan gaat u ook de fijnstoftoeslag betalen vanaf 1 januari 2020. Dit voorstel moet de Eerste Kamer nog goedkeuren. Zie hiervoor ook de Memorie van Toelichting op de overige fiscale maatregelen 2020 (PDF, 468 KB) (paragraaf 16, pagina 36).

Fijnstofuitstoot nakijken

De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) houdt in het kentekenregister gegevens bij over fijnstofuitstoot. De Belastingdienst gaat uit van deze gegevens. Op de website RDW kunt u de fijnstofuitstoot van uw voertuig nakijken.

 

Daarnaast heeft ook de gemeente Amsterdam onlangs aangegeven dieselauto's uit de binnenstad te zullen weren. Deze maatregelen gaan best heel ver. Vanaf november 2020 mogen binnen de ring A10 in Amsterdam alleen nog maar diesels rijden met een emissieklasse 4 of hoger. Wij zijn bang dat er nog wel een aantal gemeentes gaan volgen.

This is Sliced Diazo Plone Theme