"Ganz: How I Lost My Beetle" van Suzanne Raes 4 februari op NPO 2

Het verhaal van de Joodse ingenieur achter Hitlers Volkswagen. Dinsdag 4 febrauri 22:25 op NPO 2

Het verhaal van Josef Ganz, de Joodse ingenieur achter Hitlers Volkswagen, die verbannen door de nazi’s roemloos stierf in Australië. Zijn biograaf en familieleden proberen zijn nalatenschap bekend te maken en letterlijk weer op de weg te krijgen.

SYNOPSIS

Josef Ganz (1898-1967) was autogek, een briljant ingenieur, een messcherpe autojournalist en niet bang om technische grenzen te doorbreken. Kortom: hij leefde voor auto’s. Ganz droomde vaneen kleine, veilige en betaalbare auto voor de gemiddelde man. En hij was Joods, een bijzaak, ware het niet dat hij in nazi-Duitsland leefde.

“Ganz” neemt de kijker mee naar een tijd waarin de auto net is uitgevonden en slechts speelgoed was voor rijkelui. Voor Ganz was de automobiel symbool voor vrijheid, hij voorzag een revolutie in mobiliteit. In zijn missie om een auto voor het volk te maken vond Ganz een opmerkelijke medestander in Adolf Hitler. Deze net verkozen politicus slaagde erin de sceptische auto-industrie het zwijgen op te leggen door het immense Autobahn project vooruit te duwen en het onderzoek naar een ‘volkswagen’ te stimuleren. Maar toen Hitlers macht toenam en zijn warefascistische neigingen aan het licht kwamen, moest Ganz vluchten om zijn leven te redden. De Volkswagen Kever, gebaseerd op het door Ganz al begin jaren ’30 beschreven concept, werdeen van de meest populaire en succesvolle auto’s in de geschiedenis. Ganz stierf uiteindelijk in ballingschap, duizenden kilometers van zijn vaderland en door bijna iedereen vergeten.

In de film vertelt Ganz, bij monde van Duitse acteur Joachim Król, zelf zijn verhaal. Daarnaast zien we mensen die door het verhaal van Josef Ganz geraakt en begeesterd zijn. We ontmoeten achterneef Lorenz die als autofanaat in de voetsporen van zijn verre oudoom treedt. Samen met Nederlandse Ganz-expert Paul Schilperoord gaat hij op zoek naar bestaande modellen van de originele Ganz-auto en proberen ze een functionerend model weer de weg op te krijgen. We ontmoeten Maja, een ander familielid van Ganz, die bij haar geboorte een zeer ontroerende brief van haar oudoom ontving wiens woorden haar haar hele leven achtervolgden. Ook ontmoeten we Remy, een conceptueel kunstenaar die toegang krijgt tot een enorm archief vanfoto’s die Ganz heeft gemaakt. Ze inspireren hem om een tentoonstelling over de briljanteuitvinder te maken die nooit de erkenning heeft gekregen die hij verdiende. Uiteindelijk dient al hun werk om het verloren erfgoed van Ganz naar de wereld van vandaag te brengen.

 

De film over Josef Ganz komt dinsdag 4 febrauri 22:25 op NPO 2

 

This is Sliced Diazo Plone Theme