John Haynes 25 maart 1938 - 8 februari 2019

John Haynes van de Haynes manuals is op 80 jarige leeftijd overleden

 

 

John Haynes, ondernemer en bedenker van het Haynes manual, en oprichter van Haynes Publishing Group PLC en de Haynes International Motor Museum is op 8 februari na een kort ziektebed overleden in alle rust, omringt door zijn familie. Hij is 80 jaar oud geworden. 

John laat zijn vrouw, broer, kinder en kleinkinderen na en zal uiteraard ontzettend gemist worden door zijn familie en vele anderen. 

John Harold Haynes werd geboren op 25 maart 1938 als kind van Harold en Violette Haynes in Ceylon (India), waar zijn vader directeur was van een thee plantage. Al op vroege leeftijd had hij een passie voor auto's, als kind vond hij niets leuker dan om samen met zijn vader over de plantage te rijden in hun Morris 8 Saloon.

Op zijn 12e leeftijd verhuisde hij met z'n broer David terug naar Groot Brittanie. Hij ging daar naar een  boarding school in Kent. Op school werd zijn interesse voor ondernemen nog verder gestimuleerd. Hij overtuigde de school dat hij niet naar Rugby moest en ging ondertussen werken aan een sportauto op basis van de Austin 7. HIj verkocht de auto en maakte hier zelfs wat winst op. HIj kreeg zoveel aandacht op de advertentie dat hij besloot een boek te schrijven over hoe hij de auto had opgebouwd. Hij verkocht binnen 10 dagen 250 exemplaren van  “Building A ‘750’ Special’.

In 1965 maakte hij de eerste Haynes manual. Een vriend die hij had leren kennen in de RAF kocht een  ‘Frogeye’ Sprite in slechte conditie en John hielp hem de auto te restaureren. Hij realiseerde zich al snel dat de officiele handleiding van de fabriek veel te kort kwam om de auto op de juiste manier te demonteren en weer op te bouwen. Met een camera legde hij stap voor stap het restauratieproces vast van de motor. 

De manual voor de Austin Healey Sprite werd gepubliceerd in 1966. 3000 exemplaren waren uitverkocht binnen 3 maanden. Heden ten dage zijn er meer dan 200 miljoen Haynes Manuals verkocht overal op de wereld.

Het succes van de Haynes manaul gaf hem de mogelijkheid zijn passie voor auto's verder uit te breiden en werd een verzamelaar van auto's. In 1985 begon hij het Haynes International Motor Museum. Wat begon in 1985 met 30 auto's is nu een ware collectie geworden van 400 voertuigen met meer dan 125.000 bezoekers per jaar. 

Er is nog zoveel meer over deze bijzondere man te vertellen. Hij zal gemist worden, niet alleen door zijn familie en vrienden, maar door alle autoliefhebbers ter wereld. 

This is Sliced Diazo Plone Theme