McLaren MP4/8A Ayrton Senna te koop

Een unieke Formule 1 auto komt te koop

Ayrton Senna wie kent hem niet? Deze legende in de formule 1 vond zijn tragische eind in 1994. Alweer bijna 25 jaar geleden. Zijn grootste successen haalde hij bij het team van McLaren. In 1991 haalde hij zijn derde en laatste kampioenschap. In 1992 was zijn McLaren niet opgewassen tegen de Williams. En toen ook nog de Honda motor verdween bij McLaren eind 1992 was het duidelijk voor Ayrton Senna dat hij moest verhuizen naar een ander team. In 1993 wilde hij eigenlijk overstappen naar Williams, maar dit werd tegen gehouden door Alain Prost die na een jaar sabbatical terug keerde in de Formule 1 en dat jaar ook wereldkampioen werd. 

In 1993 had McLaren met Renault willen rijden, maar kregen de deal niet rond. Uiteindelijk kregen ze de Ford motor die ook gebruikt werd bij Bennetton, alleen een paar specificaties minder. Uiteindelijk wist Ron Dennis Ayrton Senna te overtuigen om nog een jaar bij McLaren te blijven. In eerste instantie ging Aryton Senna akkoord met slechts 1 race. Hij wilde zien hoe goed de auto zou zijn en dan zou hij besluiten of hij de volgende race zou rijden. In plaats van een jaar contract zou Ayrton Senna dus na elke race beslissen of hij weer aan de start zou verschijnen voor de volgende race.

Later dat jaar sloot McLaren een deal met Peugeot om in 1994 met Peugeot motoren te gaan rijden. Dit was reden voor Ayrton Senna om in ieder geval niet bij McLaren te gaan rijden.

Na een tweede plaats in de openingsrace in Zuid-Afrika wist Ayrton zelfs in 1993 nog races te winnen. In Brazilie en op Donnington in wisselende weersomstandigheden bleek Ayrton de beste te zijn. De openingsronde op Donningtonpark wordt door velen beschouwd als een van de beste momenten van Ayrton Senna, misschien wel uit de Formule 1 geschiedenis. https://www.youtube.com/watch?v=3GOEorrE4mY

Ayrton Senna won ook nog in Monaco, zijn zesde overwinning op dat circuit, een ultiem record! Later dat jaar wist hij nog te winnen in Japan en Australie. Australie was zijn laatste overwinning ooit.

Ayrton Senna was altijd legendarisch op Monaco. Er zijn zoveel indrukwekkende momenten geweest, het is echt de moeite waard daar eens naar te kijken. Zijn zesde overwinning haalde hij in de McLaren MP4/8A. Een auto die in mei geveild gaat worden. Deze iconische Formule 1 auto, ondertussen 25 jaar oud zal niet goedkoop worden. De verwachting is dat deze rond de 6 miljoen euro zal moeten gaan kosten. Geruchten gaan rond dat Lewis Hamilton persoonlijk interesse heeft in deze auto.

Mocht je genoeg geld hebben voor deze volledig functionerende Formule 1 auto, dan moet je even deze site in de gaten blijven houden. https://www.bonhams.com/press_release/25527/

Wij als Klassiek en Techniek zijn benieuwd voor hoeveel geld deze verkocht gaat worden.

 

This is Sliced Diazo Plone Theme