Nationale Oldtimerdag 19 juni

Een zeer oude Peugeot komt naar de Nationale Oldtimerdag

DE OUDSTE AUTOMOBIEL DIE OOIT OP DE STARTLIJST STOND

Als op zondag 19 juni a.s. de 36e editie van de Nationale Oldtimerdag van start gaat, is startnummer 1 van dit grootste eendaagse oldtimerevenement in de Benelux toegekend aan een opvallende primeur. Het is een Peugeot Type 14 Deux Places uit 1897. Niet eerder verscheen er een automobiel uit een dergelijk vroeg jaar van de autoproductie aan de start.

Armand Peugeot startte in 1885 met de productie van rijwielen en bouwt zijn eerste automobiel in 1890. Het voertuig heeft vier wielen, een koetswerk van Peugeot en een motor van Gottlieb Daimler. In 1891 komt de productie van automobielen echt op gang en schakelt Peugeot over op motoren van Panhard et Levassor. In 1897 roept Armand Peugeot de hulp in van technisch ingenieur Michaux, de uitvinder van de vooruitstrevende fiets met dezelfde naam. Hij ontwikkelde een 2 cilinder motor met een vermogen van 3.5 pk., de krachtbron die ook in de Peugeot Type 14 is ingebouwd.

De auto is op 8 juni 1897 afgeleverd bij een voorname klant in Ville-en-France en het is de oudst nog rijdende Peugeot met een eigen motor van dit type. De auto is in privé bezit van een Nederlandse collectioneur, heeft twee maal deelgenomen aan de befaamde London Brighton Veteran Car Run en was op invitatie te gast op een aantal exclusieve veteran car shows in Frankrijk. Nog niet eerder nam deze Peugeot deel aan een grote oldtimermeeting in ons land.

De Peugeot Type 14 heeft rijtuigwielen, een stuurstok en de motor, die is ingebouwd onder de bok, drijft een ketting aan met achterwielen is verbonden. Van dit model zijn er tot 1901 18 gebouwd.

Klassiek en Techniek zal ook prominent aanwezig zijn op de Nationale Oldtimerdag. Hou onze nieuwsberichten in de gaten

This is Sliced Diazo Plone Theme